Om Skrået

SKRÅET ges ut av Författarcentrum.

I SKRÅET kan du läsa om vad det innebär att vara författare och översättare idag.

Hur ser författarrollen ut i ett snabbt föränderligt litterärt landskap? Vad innebär det att vara professionell författare när de flesta inte kan livnära sig enbart på att skriva? Vad innebär det för litteraturen att egenutgivarna blir fler? Gör digitaliseringen, som påverkar både hur litteratur skapas och sprids, att den också går att hitta i nya former och format? Finns det sätt att vara författare på idag som vi inte har sett tidigare?

Det är inte bara det litterära landskapet som förändras hastigt, vi befinner oss också i en värld som skakas av olika katastrofer. Hur ser författarens hem ut i världen? I det lokala? I språket? Bland våra medlemmar finns det många som verkar i Sverige, men på andra språk än svenska. Eller i samband med en flytt hit har bytt språk. Hur påverkar det ett skrivande?

I SKRÅET kan du läsa texter om och av författare och översättare som tar upp dessa och andra saker som kan vara av intresse för både den skrivande- och läsande allmänheten. Här ska du som skriver eller översätter kunna läsa texter som relevanta ur ett yrkesperspektiv. Och läsaren kunna möta författaren ur ett något annat perspektiv än det gängse. På skrivkammaren snarare än i tevesoffan.

Och kanske kan du som bokar författare – för besök på bibliotek eller skolor – hos SKRÅET hitta uppslag till nya sorters författarbesök som kan spegla den bredd av författarskap som finns idag, och som du t.ex. kan hitta till med hjälp av Författarcentrums förmedling.

Välkommen!

Redaktör och ansvarig utgivare från och med Skrået #4: Stig Hansén

Skrået #1-3 Redaktör: Martin Enberg, Ansvarig utgivare: Namdar Nasser.

 

Författarcentrum är en ideell förening för yrkesverksamma författare med syfte att skapa möten mellan författare och läsare och sprida litteraturen i samhället. Vi förmedlar och bokar författare för framträdanden på bibliotek, konferenser och litteraturfestivaler och skolor.

Klicka här för att läsa mer om Författarcentrum.