Litteraturen i luren 2: Skrået tipsar som fem bokpoddar!

Foto: Publikaccion

Det är tunnsått med litteraturprogram på radion, men i podd-format finns det desto fler att välja på. Många gör som Romancepodden (se den andra artikeln) och riktar in sig på ett specialområde. Och flera handlar specifikt om frågor som rör skrivandet.

Här kommer tips på fem litteraturpoddar som är väl värda att låna örat till.

My dad wrote a porno

Om den här podden har gått dig förbi har du verkligen missat något. Jamie Mortons pappa har skrivit den erotiska boken Belinda Blinked under pseudonymen Rocky Flintstone. Tillsammans med två vänner läser Jamie högt ur boken, som inte bara visar sig vara en högst bisarr (och anatomiskt tvivelaktig) historia, utan också oavsiktligt språkligt innovativ.

Läsningen avbryts av vännernas skratt och kommentarer som ofta pekar ut bokens många (många!) litterära svagheter.

Underhållning i form av textanalys.

Writing Excuses

En podd av författare för författare. Med slogan: ’15 minuter lång, eftersom du har bråttom och vi inte är så smarta.’

Tyngdpunkten ligger på science fiction och fantasygenren. Klassiska frågeställningar om världsbyggande, artificiell intelligens och fanfiction tas upp, men det finns också avsnitt med frågor som ’kan vem som helst skriva om vad som helst?’

Varför inte börja med ett av de senaste avsnitten, ’Fantasy Food’, där Elizabeth Bear gästar programmet. Ett avsnitt där det bland annat pratas om friterad sjöjungfru och potatislogistik på främmande planeter.

I slutet av varje avsnitt får lyssnarna en skrivövning.

World Book Club

Jonathan Franzen, Margret Atwood, Yasmina Khadra, Maya Angelou, Toni Morrison – you name it. Alla har de besökt World Book Club som funnits sedan 2002 och har ett stort antal program i arkivet.

Varje program utgår från den aktuella författarens mest kända verk. Harriet Gilbert leder programmet, men merparten av frågorna kommer från publiken.

Inside The New York Times Book Review

Hårt mallad och professionell podd som utgår från aktuell engelskspråkig utgivning, där både fackböcker och skönlitteratur diskuteras.

Jag missar sällan ett avsnitt.

The Guardian Books podcast

Spretigare i formatet än ovan nämnda, men därigenom kanske också roligare. Intervjuer, bokreportage och panelsamtal varvas.

Till exempel finns här en lång intervju med Jonathan Safran Foer som pratar om att han inför varje nytt bokprojekt tänker: ’Det här är den sista boken jag kommer att skriva.’ Och vad han menar med det.

Text: Martin Engberg