Litteraturen i luren 1: Romance!

En del litterära genrer har sina egna kretslopp. Det gäller inte minst romance. Kärleksromaner som inte alla tar på allvar. Det gör dock gänget bakom romancepodden. Skrået hade några frågor till två personer bakom projektet, Amanda Idberg och Julia Skott.

Varför startade ni romancepodden?  

Från början var det en bokcirkel, men vi tyckte att vi var så roliga att vi ville dela med oss av våra tankar till fler. Och så finns det ingen podd på svenska om romance-genren, vilket ju var synd.

Hur stor spännvidd finns det egentligen inom genren? Finns det utrymme att diskutera enskilda verks kvaliteter i en så mallad genre?

Det är enorm spännvidd, både vad gäller subgenrer och kvalitet. Kan DN ägna en helsida åt en så mallad genre som deckare så vore det väl konstigt om man inte kunde göra detsamma med en annan genre, bara för att den skrivs huvudsakligen av och för kvinnor, eller innehåller bättre sexscener än de flesta deckare?

 Hur har reaktionerna på er podd varit från de inbitna romanceläsarna?

Överväldigande positiv! Folk tycker det är roligt att vi tar oss an genren och böckerna på allvar — men det finns de som tycker att vi borde vara mer snälla eller lojala när vi diskuterar dem. Vi tycker tvärtom, att de förtjänar att kritiseras som vilket annat verk som helst, och inte ska hanteras med silkeshandskar bara för att det är en genre med lägre status.

Vad är det vi som inte läser romance går miste om?

Massor. Intriger, personer, historier, historia, sex, och fantastiskt språk. (När det är som bäst.) Men kanske också möjligheten att utmana och ifrågasätta sina och samhällets föreställningar om romance.

Besök romancepodden här.

Intresserad av litteraturpoddar? Här finns ytterligare fem tips.

Frågor: Martin Engberg