Kritikersalong läser Nuruddin Farah

I vårens tredje Kritikersalong läser vi den första roman i Nuruddin Farahs trilogi Blod i solen. Boken heter Kartor och utgavs på engelska 1986, nyöversatt till svenska i december 2015. Samtalet är från 28 april 2016 och arrangerades av Göteborgs Litteraturhus.

Kartor handlar om den föräldralöse pojken Askars uppväxt med en etiopisk fostermor i Ogadenprovinsen, det omstridda området mellan Somalia och Etiopien, och hans ungdom i somaliska Mogadishu. Här speglar det laddade förhållandet mellan barn och föräldrar – den somaliska modern, den etiopiska fostermodern – det mellan människa och jord. En kluven identitet. Askar söker sig själv genom kartornas bilder av verkligheten, den politiska kampen såväl som i berättelser om sin egen härkomst och i slutändan är frågan vem han ska vara lojal. Kartor ges ut av Modernista i svensk översättning av Lennart Olofsson.

Värd för kritikersalongerna är kritikern, författaren och översättaren Jenny Högström. Till varje programtillfälle bjuder hon in två andra kritiker från dags- eller kvällspress, litterära tidskrifter eller bokbloggar till att delta i ett samtal om en aktuell bok. En bok de båda gästerna läst och recenserat – och kanske gjort lite olika läsningar av. Samtalet pågår i en timme och följs sedan av debatt och vidare samtal med och inom publiken. En sorts live-recension i dialog med publiken där många olika läsningar bryts mot varandra, eller faller varandra i talet.

NURUDDIN FARAH är född 1945, och är särskilt känd för sina starka kvinnoskildringar. När Blod i solen-trilogin fullbordades år 1998 tilldelades han Neuradtpriset.

AMANDA SVENSSON är författare och kritiker i bland annat Expressen.

VIOLA BAO är kritiker och litteraturvetare. Skriver i bland annat HD/Sydsvenskan och SvD.