Hur står det till med litteraturen i Jämtland? Magnus Ottelid svarar

https://www.flickr.com/photos/tahini/8273273560/in/photolist-dB5FZA-dB5ECy-oqMaKb-oHhhRB-dD44kY-oH1snD-dB5Fmb-dAZdGp-dB5EJU-oqMEjK-oqN1ci-oqN4Hg-w9fuL6-dB5Fuo-dBJJW6-dBQbcb-dB5ESw-oHffFL-w6WB8y-vRDaVm-oHh8cg-oHhgQt-oHgVPr-dBQbAQ-oHffCE-oqMB96-oqMnqA-oHh4oe-oH1nAz-oqMSdc-dB5EpQ-oH1jt2-dBQbnJ-dD44cN-oqMQhj-oqMJr2-dBQaEw-oH1i4t-oHgVhV-dBJJHp-oHf48A-oFfq87-oFfg1u-dBJMgx-dD43D3-oHh3oZ-oHfpWu-oqMeuA-dBQbMJ-dCXDRB Foto: Mr Thinktank

Litteraturens geografiska hemvist är väl egentligen bara något som finns på papperet? Möjlig att bära omkring mellan två pärmar? Med författaren och läsaren är det förstås en annan sak. De befinner sig någonstans.

Vad har en plats för betydelse för litteraturen? Och dem som är verksamma där?

Skrået hade några frågor till Magnus Ottelid som är en av personerna bakom projektet Sätt litteraturen på Jämtlandskartan.

Vad vill ni åstadkomma med ert projekt?

Från början var det nog inte uttalat att vi ville åstadkomma något precis. Vi fyra som startade det hade helt enkelt lust att göra något offentligt med litteratur eftersom vi tyckte att det saknades.

De första evenemangen bestod främst av korta anföranden där någon kunnig person berättade om en plats, person eller bok med anknytning till Jämtland eller Härjedalen. Det ingick också att man satte en nål på den upphängda Jämtlandskartan där man tyckte det passade. Roligt, kort och intressant med inriktning på att efterhand fylla kartan med en stor mängd nålar.

Efterhand har det utvecklats och blivit både musik, traditionella författaruppläsningar och besök. Till och med en workshop om Poetry Slam.

Hur har responsen varit på era arrangemang?  

Den har varit överväldigande. En härligt stabil och intresserad publik håller uppe vår entusiasm. Lokalpressen kallade vår verksamhet en kulturgärning. Under Storsjöyran 2015 var det c:a 100 personer som lyssnade på författaruppläsningar – en riktigt saftig succé!

Utvecklingen mot att även bli en lokal författarscen är nog det som jag uppfattat som viktigast trots allt. Vi har regelbundet bjudit in till det vi kallat ’Nyskrivet’ där författare berättar om vad de håller på med just nu och därefter läser ur ett pågående arbete. Det är öppet för både etablerade författare och skrivande människor som ännu inte blivit publicerade.

Hur ser förutsättningarna ut för att vara verksam som författare i Norrland jämfört med i södra Sverige?

Jag ser egentligen inga skillnader. Författandet är i huvudsak ett ensamt arbete och var man befinner sig rent geografiskt spelar ingen roll. Storstadsförfattare flyttar till landet, andra gör tvärtom. Med dagens goda kommunikationer både digitalt och fysiskt spelar det mindre roll var man bor tror jag.

Du är själv författare – är platsen du befinner dig på en inspirationskälla för ditt skrivande? Och i så fall på vilket sätt?

Jag är nog som andra. Stockholm är fantastiskt för att det finns ett så stort utbud av litterära evenemang och händelser, och ett avkopplande fiske i skärgården är livgivande. Men stugan i Jämtland och den mer vilda naturen kan jag inte vara utan. Och de flesta idéerna för mitt skrivande får jag – som alla andra – på ett eller annat sätt ur mitt liv, mina erfarenheter och möten med andra människor.

Här kan du läsa mer om projektet. 

Frågor: Martin Engberg. Svar: Magnus Ottelid