Finns Poeten på hörnet?

Poetens själ. Loggan på Poeten på hörnets gatuskylt och affischer är framtagen i samarbete med illustratören Ann Engqvist.

Ett gathörn, en lokal, en författare som får saker att hända – Katarina Mazetti. Hon tog initiativ till ett unikt samarbete med Författarcentrum Syd. Med gemensamma krafter förverkligades en gammal dröm – ett levande vardagsrum för litteratur och musik.

Katarina Mazetti berättar hur Poeten på hörnet blev en välkänd mötesplats och scen för litteratur, musik och allt däremellan.

”Ett sånt här ställe finns bara inte”, får vi ibland höra från några av de tusentals  personer som besökt oss sedan starten 2012.

Ett ställe där kända författare och/eller musiker står på scenen ena dagen, och lyckligt rodnande debutanter delar den en annan dag. För det mesta är det gratis för publiken, blygsamma gager betalas till dem som framträder, och om kaffet och kakorna lockar in en och annan tiggare så må det vara hänt. Ofta är det knökfullt, emellanåt fylls lokalen mest av artistens anhöriga och de som kunnat nås på Facebook. Stämningen alltid trivsam och entusiastisk. Någon gång ses en äldre dam snarka i skinnsoffans med Poethunden sovande i knät, en annan gång sitter  två besökare böjda över schackbrädet medan de unga folkmusikjammarna går lös på en polska runt omkring dem. En tredje gång värmer en kör upp i lokalen innan de drar ut på demonstration, och dagen därpå håller ett förlag releasefest med bubbel.

Nej, det är sant. Det finns inte många såna ställen.

Förutsättningar, dvs pengar, saknas ju egentligen – annars borde vartenda kvarter ha sin Poet på hörnet. Så hur började det hela?

För drygt tio år sedan startade företaget Mazettis blandning (undertecknad, författare med hyfsade royalties ) en bokhandel i en affärslokal i Malmö, en lokal som ligger så centralt man kan komma i den stan – mitt emellan Möllan och Triangeln. Den konkade inom ett halvår (liksom de flesta bokhandlare i stan) och hyrdes ut under några år i väntan på bättre tider, lokalen var svårsåld. Sen tog jag och Anna Alsmark, spindel i nätet på Författarcentrum Syd, beslutet att starta ett eventställe för kultur, för den goda sakens och vårt eget nöjes skull. Författarcentrum Syd hade just lämnat en svindyr lokal, och jag har aldrig haft den sortens ekonomiska förnuft som tar sej uttryck i vinstmaximering,

Författarcentrum Syd ställde upp, lokalen inreddes med en scen, stapelbara stolar, ljusramp, ljudanläggning, kaffekokare till pentryt mm mm. Vi delade på hyran och en del andra kostnader. Och sen körde vi igång!

Nu, fem och ett halvt år senare, har tusentals besökare, både malmöbor och folk från hela södra regionen, vant sej vid den trivsamma lokalen med vacker kakelvägg, jättetavlan med Undervattens-haren, bokhyllor med erbjudanden och levande ljus i kandelaber. Kurvan över antalet besökare stiger brant uppåt, från ungefär ett event i veckan under första året till närmare två i veckan nu (fast på somrarna är Poeten på semester), oräknat de tillfällen då lokalen lånas/hyrs av Författarcentrum-medlemmar eller litterära föreningar som roddar egna tillställningar. Folkhögskolornas skrivarlinjer har gjort det till en tradition att inleda och avsluta med fest på Poeten, folkmusiker jammar där varannan vecka och tre gånger varje termin förenar sig danska och svenska musiker i en orgie i improviserad jazz. De flesta av traktens lokala författare och musiker, kända och okända, har varit där minst en gång och därutöver poeter från hela världen och dessutom författare från annat håll som vi lyckats fånga när de ilar förbi. Det har spelats teater, hållits föredrag med bildvisning om allt från Antarktis till pyramider och judisk historia, ordnats skrivarkurser och bokmarknader, firats Kvinnodagen och Valentindagen med tävlingar om bästa kärleksdikten, Världspoesidagen och Världsbokdagen. Den som vill se mera av det myllrande utbudet kan  gå till historiken på hemsidan Poeten på hörnet eller facebooksidan.

Poeten har tagit emot mindre bidrag från olika håll och är nu sinsemellan – Författarcentrum Syd och Mazettis blandning – i en win-win-balans, eller åtminstone i en win – tolerable loss- balans. Naturligtvis skulle vi inte orkat detta om vi inte haft utmärkta lokalvärdar, författare och medlemmar i Författarcentrum Syd samt unga praktikanter som tar ansvar för PR,  nyckelutlämning och städning. Tack, Karin Tidbeck, Henrik Johansson och några till!

De flesta arrangemangen har ägt rum kvällstid. Just nu finns hemlighetsfulla planer på att ordna bokcafé i lokalen dagtid med en ny samarbetspart.

Nu har jag att välja med att sammanfatta här med hänvisning till internetadresser – eller att fortsätta ett par hundra sidor till med allt roligt, spännande och omtumlande som inträffat under de här åren. Så för att inte gå in i väggen slutar jag här med följande:

www.poetenpahornet.se och Facebook Poetenpahornet.

Och välkomna allesammans till Södra Förstadsgatan 65 B i Malmö, som artister eller publik!

                Katarina Mazetti, Mazettis Blandning.